Teden slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk 2024

Do zdaj smo tretji petek v novembru obeleževali dan slovenske hrane, ob katerem je po vsej Sloveniji potekal tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Po sklepu Vlade pa bomo po novem vsak tretji teden v novembru praznovali kot teden slovenske hrane. Tradicionalni slovenski zajtrk bomo izvedli ob petkih v omenjenem tednu. Prvo uradno obeleževanje tedna slovenske hrane bo tako potekalo letos od 11. do 17. novembra, v petek, 15. novembra, pa bomo kot osrednji dogodek tega tedna, izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. 

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prinaša dve osnovni sporočili. Poudarja pomen sestavljanja jedilnikov iz lokalnimi sestavinami in pomen rednega zajtrkovanja.

Že od prve izvedbe Tradicionalnega slovenskega zajtrka naprej je ves čas v ospredju in najbolj izpostavljeno poreklo živil, ki morajo biti pridelana in predelana v Sloveniji. Prav je, da poznamo prednosti hrane, ki je bila pridelana v bližini in nima za seboj na stotine ali celo tisoče prevoženih kilometrov.

Zakaj je lokalna hrana pomembna?

Tradicionalna živila so se v lokalnem okolju razvila iz potreb in danih možnosti, torej podnebja, zemlje in drugih dejavnikov, zato je ravno lokalna hrana najprimernejša za posamezno okolje. Njene ključne prednosti so, da živila najhitreje in po najkrajši poti pridejo do potrošnikov, manj obremenjujejo okolje ter imajo višjo biološko vrednost, saj so pobrana ob svoji optimalni zrelosti.

Z roko v roki s tradicijo

Tradicionalni slovenski zajtrk ni zajtrk, ki so si ga pripravljali naši predniki v etnološkem smislu, kljub vsemu pa so vsa uporabljena živila oziroma sestavine, torej kruh, maslo, med, mleko in jabolko, tradicionalne in so jih naši predniki v preteklosti uživali kot tradicionalne tudi v etnološkem smislu. Pobuda za obeleževanje tedna slovenske hrane in z brošuro »Recepti z okusi Slovenije« se želi spodbuditi, da tradicionalne slovenske jedi najdejo mesto na jedilnikih tako v javnih ustanovah, gostinskih obratih kot doma. Poglejte si brošuro »Recepti z okusi Slovenije

Na jedilnik za mesec november smo vključili veliko tradicionalnih jedi, ki so jih pripravljali in poznali naši predniki ne samo za zajtrk, tudi malico in kosilo. Teden od 11. do 15. 11. smo namenili tradicionalnim slovenskim jedem. Želeli bi si, da te jedi ne gredo v pozabo. Slovenija ima bogato gastronomsko dediščino. Leta 2021 je Slovenija postala tudi Evropska gastronomska regija in na to bi morali biti bolj ponosni.

V sklopu projekta Tradicionalnega  slovenskega  zajtrka bomo pripravili okusen zajtrk z tradicionalnimi živili lokalnega izvora.

Pripravili smo gradivo in načrt dejavnosti TEDEN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2024.

Dejavnosti, ki jih bodo lahko organizirali in izvedli v času poteka zajtrka si posamezni razredi izberejo po svoji izbiri in presoji in glede na starost učencev.

Pripravila sem predstavitev z vsebinami, ki se nanašajo na osrednjo temo zajtrka – moj naj zajtrk, o pomenu zajtrka, na temo zdravega prehranjevanja, zajtrk nekoč in danes, lokalne hrane.

Prav je, da tudi ob letošnjem tradicionalnem prazniku podoživimo vrednote preteklega časa in se spominjamo vsega lepega, kar je ostalo od njega.

Tudi danes bi bilo potrebno bolj spoštovati pridelano in predelano hrano in  gojiti kulturo prehranjevanja.

Preživite lepe dneve namenjen slovenski hrani!

 

Zbrala in pripravila: Julijana Kovač, univ. dipl. ing. živ. teh.

Organizatorica šolske prehrane

November, 2024

 

(Visited 80 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Orodna vrstica za dostopnost

Dostopnost