Prejeli status evropska “digitalna šola”

V mesecu marcu smo na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje (MVI) prejeli status evropska “digitalna šola” za dosežke na področju digitalnega učenja in poučevanja, na kar smo zelo ponosni. Nagrada »digitalne šole« Schools Award Europe, ki jo v projektu podpirajo partnerji iz industrije, ministrstvo ter izobraževalni partnerji, želi spodbujati digitalno učenje in opremiti učence z naprednimi digitalnimi veščinami.

V preteklih letih smo sodelovali v nekaterih projektih s področja inovativnih učnih oblik (E-šolstvo, Inovativna učna okolja, Dvig digitalnih kompetenc, ta še poteka). Tako smo bili lani povabljeni v projekt Selfie DSA (Digital School Awards Europe). V okviru tega projekta, ki ga v sodelovanju z MVI vodi Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, morajo šole dokazati celovit pristop k digitalizaciji izobraževanja in šolsko digitalno strategijo, predložiti dokaze, kako digitalna tehnologija izboljšuje učenje, in zavezanost stalnemu strokovnemu razvoju učiteljev.

Odzvali smo se povabilu in v preteklih mesecih opravili analizo stanja z evropskim orodjem za samorefleksijo Selfie (vodstvo, strokovni delavci, učenci od 5. do 8. r.), pripravili Digitalno strategijo šole in zbirali dokaze za posamezna področja, ki so se vrednotila. SELFIE Digital Schools Academy’ je temeljil na sodelovanju med mentorskimi šolami (prejemnice priznanja v prvem pilotnem programu) in kritičnimi prijatelji, ki so pregledali in evalvirali oddane utemeljitve, dokazila, šolski razvoj in načrtovane smernice.

Tako smo bili uspešni na vseh osmih področjih in med sedmimi šolami, prejemnicami nagrade v tem roku, smo bili tudi mi. Do sedaj je oktobra 2021 nagrado prejelo pet šol in marca 2022 štirinajst šol.

S tem je program v okviru programa Erasmus+ v obdobju treh let izpostavil inovativne in sodelovalne pristope k vključevanju digitalne tehnologije v poučevanje in učenje.

Julija Flogie, koordinatorica

Povezava do prispevka na spletni strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje

(Visited 130 times, 1 visits today)
Dostopnost