VESELA ŠOLA 2022/2023

Dragi veselošolci!

 Z velikim veseljem vas vabim k sodelovanju v novo sezono tekmovanja Vesela šola. Tudi letos bo naša posebna misija, MISIJA ZNANJE in koncept misije, da bomo tudi z družbeno aktualnimi temami (Plečnik 150 let, Ukrajina, Ni planeta B! …) poskusili slediti dogajanju v svetu in vas ozaveščati z zanimivo predstavljenimi in poučnimi temami.

CILJI MISIJE ZNANJE

Želja, da bi to za vas bila pustolovščina, v kateri bomo spodbujali odkrivanje novih stvari, ustvarjalnost, sodelovanje in kritično razmišljanje. Znanje bo lahko tudi nagrajeno, če boste sodelovali v mesečnih izzivih.

 KAJ PRIDOBITE S SODELOVANJEM PRI VESELI ŠOLI?

Poleg dragocenega znanja seveda? Prijavljeni veselošolci lahko že med letom s sodelovanjem v nagradnih igrah in reševanjem spletnih učnih poti dobite knjižno ali kakšno drugo zabavno in koristno nagrado. Z nekoliko več truda pa lahko ob koncu šolskega leta stojite na odru zmagovalcev in osvojite tudi kakšno bolj »resno« nagrado, ki vam lahko polepša zaslužene počitnice. Med temi so poletni kampi, šole tujih jezikov, družinski izleti, knjige in druge privlačne nagrade. 

Tisti učenci od 7. do 9. razreda, ki dosežete najvišjo raven in osvojite zlato ali srebrno priznanje, zbirate tudi točke za pridobitev Zoisove štipendije. 

🏅 Šolsko tekmovanje bo 8. marca, državno pa 12. aprila 2023 🏅

Tekmovanje v znanju Vesele šole ti ponuja dobro podlago za nadaljnje učenje in širi tvoje poznavanje različnih področij.

 Letošnjo sezono Vesele šole bo vse učence, od 4. do 9. razreda, vodila mentorica Monika Biderman, pri kateri se tudi prijavite na sodelovanje in tekmovanje.

Dostop do veselošolske priloge ostaja enak – lahko jo še naprej prebirate v šolski knjižnici, kopijo poiščete na spletni strani šolske knjižnice ali se naročite na revijo Pil.

Teme Vesele šole so vsak mesec objavljene v tiskani prilogi revije Pil ter na spletu v obliki učnih poti za vsako stopnjo posebej. Prav tako pa spremljajte spletno stran http://www.veselasola.net/

Šolsko tekmovanje: 08. marec 2023

Državno tekmovanje: 12. aprila 2023

Za šolsko tekmovanje pridejo v poštev teme od septembra 2022 do vključno februarja 2023, za državno tekmovanje pa še marčna tema in članki iz revije Pil, ki so označeni z logotipom Vesele šole.

Seznam tem za šolsko leto 2022/2023:

VESELA ŠOLA BERE

Tudi letos se pri Veseli šoli bere, in sicer se bo brala knjiga BLEŠČIVKA  (Špela Frlic) od 4. do 6. razreda. Knjiga VSE SE VRAČA (Angie Thomas) pa od 7. do 9. razreda.

Prebrana knjiga se vam upošteva tudi za Prežihovo bralno značko.

Prisrčno vabljeni na zabavo in spoznanje, da je šola lahko resnično tudi vesela in zanimiva.

 

Mentorica Monika Biderman

SEZNAM TEM ZA ŠOLSKO LETO 2022/2023:

SEPTEMBER:  Arhitekt z velikim A, mojster JOŽE PLEČNIK

OKTOBER: Zgodba o Ukrajini

NOVEMBER: Ni planeta B

DECEMBER:  Sonce – naša zvezda

JANUAR: Stop! Branje prepovedano!

FEBRUAR:  Čarobna zima na krpljah, smučeh in še drugače

MAREC: Amazonski pragozd – pljuča sveta

APRIL: Tišina, snemamo!

MAJ: Kuhinje sveta

JUNIJ:

Članki:

Puščavski slon – prav poseben slon Namiba

Z raziskavami iščemo nova zdravila za zdravljenje raka

Jež – hodeča blazinica za šivanke

Mikrobi iz kanalizacijskih cevi

Krt – nezaželeni koristni rudar

Prilagoditve pajkov na spolni konflikt

Moškatno govedo – preživeli ostanek ledene dobe

Barvitost narave – zakaj so organizmi različno obarvani?

Sinička se je usedla gor na drobno vejico…

Tudi reke in jezera lahko zbolijo

(Visited 163 times, 1 visits today)
Dostopnost